• Rare jongens (en meisjes), die christenen

    Laatst vroeg mij iemand of hij gedoopt kon worden. Zo’n vraag wordt mij niet iedere dag gesteld. We maakten een afspraak om er eens verder over te spreken. Ik was benieuwd naar het verhaal en het verlangen achter deze verrassende vraag. Het was een mooi gesprek, dat mij aan het denken zette over verschillende dingen.

    obelix,oecumene,doop

    Wat ook is blijven haken, is het ingewikkelde en storende van de vele kerken en stromingen in het christendom. Mijn gesprekspartner zag door de vele kerkelijke bomen het christelijke bos niet meer. Daarin kon ik hem wel wat wegwijs maken, maar mij stoorde vooral dat het eenvoudige geloven in Christus en gedoopt worden toch een beetje overschaduwd werd door de praktijk van gescheiden kerken die allemaal hun eigen invulling daaraan geven. Als theoloog en pastor begrijp ik dat en kan ik ermee leven. Je kunt eeuwenoude tradities met hun eigen spiritualiteit en geschiedenis niet opheffen en in de verscheidenheid schuilt ook schoonheid en kracht. Maar iemand van buiten de kerk die op zoek is naar God en een basis in het leven denkt misschien wel hetzelfde als de stripfiguur Obelix als hij geconfronteerd wordt met de vreemde gewoonten van de Romeinen: ‘Rare jongens, die christenen!’ Ze hebben het over dezelfde Jezus, lezen grotendeels dezelfde Bijbel, ze dopen allemaal, maar in de praktijk doen ze het allemaal toch weer net anders, met verschillende gebruiken en andere eisen.

    Ik geloof niet dat deze situatie snel zal veranderen – ik heb niet zo’n groot geloof in de oecumenische vorderingen van de kerk. Dus we zullen voorlopig wel rare jongens en meisjes blijven, die in alle verscheidenheid en met alle verschillen mensen in contact proberen te brengen met de ene Heer en Verlosser. Een troost daarbij: Hem hebben ze ook altijd raar en dwaas gevonden. Dat hebben wij rare christenen dan toch maar weer gemeenschappelijk: we zijn allen even vreemd als onze Heer. Hopelijk niet alleen in de ingewikkelde kerkelijke verschillen, maar nog veel meer in ons vreemde geloof en onze tegendraadse manier van leven.