• Digitaal schavot

    Dat technologie de mens niet echt verandert, merkte ik vandaag toen ik de Facebook-reacties op een nieuwsbericht las (http://www.standaard.be/cnt/dmf20131106_00826486?utm_source=facebook&utm_medium=social&utm_term=dso&utm_content=article&utm_campaign=seeding). Ik dacht even dat ik bij de digitale variant van het Middeleeuwse schavot was beland. Zoals ooit de mensen uitliepen om de terechtstelling van een misdadiger te zien, zo gebeurde dat nu digitaal op de Facebook-pagina van een krant. Het nieuwsbericht ging over een koperdief, die bij het doorknippen van koperdraden in een elektriciteitscabine in Deurne een stroomstoot van 15.000 volt had gekregen en zwaargewond in het ziekenhuis was opgenomen.

    koperdiefstal

     

    Het leedvermaak droop van de meeste reacties af. De meeste oordelaars bij het Facebook-schavot riepen iets als 'Eigen schuld, dikke bult', 'Risico van het vak' of 'Snelrecht' en sommigen van hen waren ook nog boos dat de dief nog leefde, omdat 'wij' nu ook de kosten van het ziekenhuis moesten betalen. Mijn eerste reactie was ook in de trant van 'de man krijgt wat hij verdient'. Daarover nadenkend, vind ik echter dat ik aan die gedachten niet teveel ruimte moet geven. Laat ik duidelijk zijn: stelen vind ik onaanvaardbaar en het stelen van koperdraden van het elektriciteitsnetwerk dat we allemaal gebruiken extreem egoïstisch. De dief verdient dan ook een serieuze, passende straf, maar dat is wel iets anders dan zo hard te worden veroordeeld en 'afgemaakt'.

    Ook een dief is een mens, die zelfs bij een misdrijf menselijk moet worden behandeld. Dat betekent voor mij dat je altijd een onderscheid probeert te maken tussen de persoon en wat hij heeft gedaan. Zijn gedrag verdient veroordeling en straf, maar hij valt niet samen met zijn diefstal, waardoor je hem wel als mens moet blijven behandelen, met respect en compassie. Dat is dus heel moeilijk als iemand als een schurk op het schavot wordt terechtgesteld met een menigte verontwaardigde en zich superieur voelende omstanders. Dat laatste stoort mij ook: dat mensen zo snel in de rol van rechter en zelfs beul schieten. Een beetje meer nederigheid en zelfkennis zou ons toch het besef moeten geven dat wij misschien meer op deze dief lijken dan we zouden wensen? En dan wordt het spannend - wie durft met dat besef de eerste (digitale) steen te werpen naar de zondaar op het schavot? Ik niet ...