• Paasrommelmarkt

    Het is een jaarlijks ritueel geworden op de Paasmorgen. In alle vroegte door de verlaten straten fietsen voor de oecumenische Paasgroet op het plein voor de Antwerpse kathedraal. Al vijf jaar beginnen we het Paasfeest in Antwerpen eerst samen met voorgangers van verschillende kerken in de open lucht, voordat we het in onze eigen kerken verder vieren. Ook dit jaar was het weer een feest in de ochtendkou en onder een blauwe hemel (zie http://deredactie.be/cm/vrtnieuws/videozone/programmas/journaal/2.38348 vanaf 4.23 minuten).

    Schermafbeelding-2015-03-23-om-08.21.05.png

    Na een ontmoeting in de kathedraal met koffie en koeken, is er nog veel tijd voor de laatste voorbereidingen van de Paasdienst in onze kerk. Een wandeling door het stadspark hoort daar ook altijd bij. Je voelt de lentezon op je koude gezicht, je hoort de vogels, je ziet het voorzichtige lichtgroen aan de bomen, je ruikt het leven — het stadspark als een theater van Gods glorie en een kopie van de graftuin waar God zo'n 2000 jaar geleden de steen liet rollen en het leven doorbreken. Alleen de joggers met hun rode, bezwete gezichten boven hun professionele uitrusting van aerodynamische kleding en digitale hulpmiddelen houden mij met beide voeten in de 21e eeuw. 

    Maar dit jaar was het anders. Aan de rand van het stadspark had zich namelijk een rommelmarkt genesteld. Langs de koopjesjagers, langs de tafels met rommel en tweedehands kleding, langs de flanerende mensen die daar liepen alsof het een gewone zaterdag was, stapte ik het park in. Ook al had ik de drukte snel achter me gelaten, het wilde niet meer lukken met het Paasgevoel. Zelfs de vrolijk kwetterende vogels konden de verbroken heiligheid van het park op Paasmorgen niet meer herstellen. Ik probeerde nog even te denken dat de vrouwen op de eerste Paasmorgen misschien ook langs een rommelmarkt naar huis waren gerend met de Paasboodschap in hun oren. Maar het hielp niet en ik keerde snel terug naar onze kerk — verward en boos over deze heiligschennis. Wie haalt het nu in zijn hoofd om op de Paasmorgen een rommelmarkt te houden? Wie heeft er op de dag dat we een nieuw leven ontvangen en vieren zin om tweedehands spullen te (ver)kopen?

    Wat restte was de Paasdienst en die was goed — zeker toen de kinderen aan het eind van de dienst met paasbloemen de kerk in kwamen en die begonnen uit te delen. Misschien moeten we dat volgend jaar ook op de rommelmarkt gaan doen — gratis paasbloemen op de rommelmarkt. Maar eigenlijk hoop ik dat het park gewoon weer Paaspark zal zijn.