Web

  • Mijn rug en God

    U overkomt het misschien ook af en toe als u aan het googlen bent. Opeens verschijnt er naast de zoekresultaten een advertentie met de mededeling: 'God genas mijn rug!' Ik weet niet precies bij welke zoektermen google deze advertentie op mijn scherm zet of dat het te maken heeft met mijn zoekgeschiedenis waarin God en geloof toch regelmatig voorkomen - maar het woord 'rug' volgens mij nooit.

    De advertentie komt van de Vlaamse christengemeente Peniel, die gebedsgenezing praktiseert. Het gebed om genezing en de betrokkenheid van God bij het lichaam vind ik waardevol. Ik denk dat traditionele protestanten (zoals ik) op dat gebied nog wel wat kunnen leren van andere christenen. Wat me echter stoort is de reclame voor genezing. Is het nu echt de bedoeling om met genezingen het christelijk geloof onder de aandacht te brengen? Wordt de Gekruisigde gediend met een succesverhaal van een genezen rug? Wil je mensen die op het internet op zoek zijn naar iets van God trekken met een boodschap die God vooral als oplosser van onze problemen neerzet?

    jacob, pniel, genezing

    Voor mij past zulke reclame niet echt bij het geloof dat een kruis als merkteken heeft. En eigenlijk ook niet bij de naam van deze gemeente. Peniël (of Pniël) verwijst naar de plaats waar aartsvader Jakob met God vocht (Genesis 32:23-33). 's Nachts bij Pniël ontmoet God in een mensengedaante Jakob. Hij worstelt met hem totdat de zon opkomt, maar kan hem niet overmeesteren, zodat Hij Jakobs heup ontwricht en hem na enig aandringen zegent. Jakob komt dus gezegend én mank uit de onmoeting met God tevoorschijn. Soms geneest God, vaak geneest Hij niet en soms breekt Hij. De ene keer zegent Hij door te helen, een ander keer door zwijgend mee te lijden, weer een andere keer door te verwonden. Wie eerlijk reclame wil maken voor God en leven met God - als dat echt nodig is - moet wat mij betreft met minstens twee woorden spreken: 'God genas mijn rug' en 'God brak mijn leven stuk'.